Södermalms stolthet tillbaka i Allsvenskan

Denna gång vänder vi blickarna mot Södermalm, närmare bestämt till det som av en rätt stor skara fotbollssupporters kallar för ”Nya Söderstadion”. Hammarby är tillbaka i Allsvenskan efter fem år.

Ser ljuset efter fem års mörker

Fem år tog det, många ångestfyllda dagar och nätter, ett antal tränarbyten, skämmiga ursäkter och en ny sportchef. Det såg länge mörkt ut för Bajen gällande möjligheten att hitta tillbaka till Allsvenskan efter fyra år med miserabla försök ty de var misslyckade.

Bästa fansen

Men med en ny arena och Nanne Bergstrand vid rodret så kom 2014 att bli en säsong som det kommer att skrivas böcker om på söder. Det var säsongen då man drog ett andetag och presterade istället för att prata om att prestera. Det var också säsongen där ett division 2-lag var laget som hade det bästa publiksnittet i hela Norden, bättre än storlag som FC Köpenhamn – och viktigt, bättre än både Djurgården och AIK.

Just publiktrycket har varit något som media frekvent har rapporterat om, och det har till och med skrivits i nationell media om ”beviset att Bajen har Sveriges bästa fans”.

Fler Stockholmsderbyn

För närvarande är det förstås få av de segerrusiga grönvita som tänker speciellt mycket på kommande säsong, men när vi närmar oss slutet av vintern så kommer man att stå där för avspark i Allsvenskan 2015. Vill man se till så att sejouren inte blir kort så måste man förstås förstärka laget så att det rakt igenom håller Allsvensk klass, annars kommer oddsen att Hammarby klarar sig kvar i Allsvenskan att vara ganska så höga. Men som supporter är det förmodligen inte detta man tänker på nu när man tänker på nästa säsong. Nu är det glädjen över att vara tillbaka och glädjen över att det återigen kommer att bli Stockholmsderbyn för Bajen.

Att det totalt kommer att spelas minst sex Stockholmsderbyn i Allsvenskan nästa säsong kommer garanterat att bidra positivt på fotbollsintresset i Stockholm som förutom på Södermalm inte varit lika starkt som i början av 00-talet.

Ett stort grattis till Bajen!